Løbesåler - Enertor.dk

Der er intet som følelsen af at løbe en tur, men vidste du, at løbeindlægssåler kan forbedre komforten, ydeevnen og reducere risikoen for almindelige løbeskader? Det er ligegyldigt, om du planlægger din løbetur som det første om morgenen eller klemmer den ind i din frokostpause. Du træner måske til din første 5 km eller dit første maraton. Det kan også være, at du bare elsker følelsen af at komme ud på stierne og udforske naturen. Det er ligegyldigt, hvorfor du løber, eller hvordan du løber - de fysiske og mentale fordele er enestående. Hvis du gerne vil have mere ud af dine løbeture eller mindske risikoen for skader, kan det være en god idé at undersøge mulighederne for at bruge løbesåler. Denne komplette guide til løbesåler vil skitsere

  • Hvad løbeindlægssåler er
  • Hvordan de kan beskytte mod almindelige løbeskader
  • Hvilke overflader løbesåler er gode til
  • Medicinsk bevis for, at løbesåler kan gøre en forskel, og
  • Et par andre fordele forbundet med løbesåler

 

Hvad er løbeindlægssåler?


Løbeindlægssåler er tynde, udtagelige indlæg, som placeres i løbeskoene. De er lette og holdbare. Moderne løbesåler er lavet af syntetiske materialer for at sikre holdbarhed og øget effektivitet. Indtil omkring 1960'erne var indlægssålerne håndlavede af lamineret læder - typisk ubehageligt og ret ubarmhjertigt. I dag er løbesåler fleksible og kan formes på mange forskellige måder, alt efter hvad de skal bruges til. Nogle løbesko leveres med indlægssåler fra producenten, men de kan være ret generiske og ikke give meget mere end lidt støddæmpning. Afhængigt af dine personlige mål og fysiske behov kan det være en fordel for dig at skifte disse standardindlægssåler ud med et par, der er designet til at understøtte et bestemt resultat. Løbesko af god kvalitet har en levetid på omkring 500 kilometer. Det samme gælder for indlægssåler. Løbesåler er ekstremt holdbare, men det kan simpelthen ikke undgås, at de mister deres effektivitet over en længere periode. Det nemmeste er at udskifte dine indlægssåler samtidig med, at du udskifter dine sko, så du opnår maksimal effektivitet.

 

Hvordan kan løbesåler beskytte mod almindelige løbeskader?

 

Det er bestemt muligt at få en akut skade, mens man løber, men det er langt mere sandsynligt, at almindelige løbere udvikler "slidskader". Det er små smerter eller problemer, der med tiden udvikler sig til alvorlige problemer, som det kan tage måneder at komme sig over. Tænk på skader som plantar fasciitis, achillessenebetændelse, IT-båndssyndrom, løberknæ og skinnebensbetændelse. De skyldes ofte problemer med fodstillingen, som er nemme at rette op på, f.eks. overpronation eller supination.

Fødder, der lander dårligt (problemer med svangen), kan også forårsage smerter i knæ, hofter og lænd. Disse led bliver smertefulde, når de overkompenserer for den dårlige gang og forsøger at absorbere det ekstra stød.

Indlægssåler kan hjælpe med at korrigere dårlig fodstilling. Korrekt holdning fører til mindre pres på leddene og stress på knogler og sener. Støddæmpning hjælper også med at reducere påvirkningen fra løb på hårdere overflader. Denne ekstra beskyttelse kan være med til at reducere sandsynligheden for stressfrakturer.     

 

Hvilke typer overflader er løbesåler velegnede til?

Løbere kan færdes i næsten ethvert terræn, fra asfalt i byen til de mest barske stier. Løbeindlægssåler bør gøre en forskel for præstationen på ethvert løbeunderlag. De vil sandsynligvis gøre størst forskel på hårdere løbeunderlag som beton eller vejasfalt. Den ekstra støddæmpning og støtte burde reducere ømhed og smerter efter løb på disse overflader.

De eneste løbere, der kan have mere gavn af en støddæmpende indlægssål, er trailløbere. Da stier ofte er ujævne, kan det være nødvendigt, at fødderne ruller af og til for at tilpasse sig underlaget. Formstøbte indlægssåler kan forhindre fødderne i at tilpasse sig efter behov. Det afhænger af stiernes underlag og den enkelte løbers behov.

Er der bevis for, at løbeindlægssåler kan hjælpe med at reducere skader?

 

Der er blevet gennemført et stigende antal kliniske undersøgelser for at måle effekten af løbeindlæg. Overordnet set viser resultaterne fordele på tværs af en række fysiske belastninger og lidelser, herunder løb. Her er et par eksempler på evidensen.

En undersøgelse fra 2014 offentliggjort i tidsskriftet Clinical Biomechanics viste, at over 90 % af løbere med smerter i akillessenen følte en reduktion i belastningen af akillessenen, når de løb med indlægssåler. Undersøgelsen konkluderede, at brug af løbesåler "kan tjene til at reducere forekomsten af kroniske akillessenepatologier hos løbere".   En gennemgang af undersøgelser om indlægssåler foretaget i 2009 viste, at militærpersonale oplever betydeligt færre stressfrakturer i skinneben og lægben, når de bruger indlægssåler.

Endelig blev der i 2014 foretaget en omfattende gennemgang af studier, som undersøgte effekten af brug af indlægssåler på tværs af en række skadesprofiler. Undersøgelsen afslørede positive resultater på tværs af skader som knæartrose, forskellige sportsrelaterede skader og endda diabetes. Det viste sig også, at brug af indlægssåler kan være gavnligt til behandling af visse muskel- og skeletlidelser.   

Er der andre fordele ved at bruge løbesåler?

 

Løbesåler er utroligt alsidige. De kan hjælpe med at korrigere gangen og forbedre komforten under løb, og der er også andre fordele. Brug dem til at give ekstra støtte efter en skade, reducere træthed og give praktisk støtte før et løb.   Støtte ved skader Hvis en løber har pådraget sig en skade, kan løbesåler nogle gange hjælpe med at komme sig. Hvis en skade har permanente virkninger, kan løbesåler fortsætte med at støtte eller korrigere eventuelle problemer. Beslutningen om at bruge indlægssåler som en del af den medicinske genoptræning bør træffes i samarbejde med dit sundhedsteam.

Reducere træthed Øget komfort under løb kan hjælpe med at reducere træthed, hvilket kan føre til bedre tider eller længere distancer. Brug af løbesåler kan være med til at gøre din yndlingssport lidt sjovere. Reduceret stødbelastning og muskeltræthed kan også fremme hurtigere restitution efter løbet.   Hurtig løsning Hvis en løber arbejder sammen med en sportsfysiolog, kan problemer med gangen blive identificeret. Hvis der ikke er tid nok inden næste løb til at rette op på disse problemer gennem træning, kan et par løbesåler være en effektiv "genvej" til resultater.     

Hvorfor vælge Enertor løbesåler til løbesko?

 

performance løbesålerEnertors usædvanligt lette og slanke løbesåler er fremstillet med PX-1 teknologi. Denne avancerede kombination af design og materiale giver fremragende præstationsbaserede resultater for løbere. De passer nemt i løbesko og kan skræddersys, så de passer. 

Enertor har over 30 års erfaring med at designe og skabe ortoser på eliteniveau og professionelle indlægssåler. Løbere ønsker at efterligne de bedste, og Enertor er stolte af at kunne sige, at de leverer løbesåler til verdens hurtigste mand, Usain Bolt. Når du vælger Enertor-såler, følger du i fodsporene på nogle af de bedste atleter i verden.   

Enertors indlægssåler kan købes i vores online shop.       

 Group_Shot_Top_Down.webp__PID:943969de-ded2-40bf-b4fc-f3be2bf11d77

Selv om Enertor har over 20 års erfaring med ortoser, er vores blogindhold kun til information, og det er ikke en erstatning for din egen læges medicinske rådgivning. Enertor råder alle med en skade til at søge deres egen læge - og ikke træffe nogen sundhedsmæssige eller medicinske beslutninger udelukkende baseret på oplysninger, der findes på dette websted.

Vil du føle forskellen?

KØB HER